Bilişim Teknolojileri Alanı
Bilişim teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeni ile sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeni ile bilişim teknolojileri sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
Bilişim teknolojileri, verilerin toplanması, depolanması toplanan verilerin bilgisayar ve yazılım sistemlerinde işlemesini sağlayan sistemdir. Bilişim teknolojilerinin amacı insan yaşamını kolaylaştırmak ve insanlara daha hızlı bir bilgi aktarımını sağlamaktır. Bir toplumun bilişim alanındaki ilerleyişi o toplumun gelişmişlik ve refah düzeyini doğrudan etkilemektedir. Endüstri ve günlük yaşamda Bilişim teknolojileri üretim maliyetlerini düşürür, bilgi aktarımını hızlandırır, verimliliği arttırır, üretim işlemlerinin en az hata ile yapılmasını sağlar, insan yaşamını kolaylaştırır.
Firmalar toplamış oldukları bilgiler ile insanların ihtiyaçları doğrultusunda yeni teknolojiler ve ürünler geliştirmektedir. Bugün hepimizin en az bir akıllı telefonu bir bilgisayarı evimizde bir televizyonu vardır. Bu ürünlerin hepsi bilgi ve teknolojinin buluşması sonucunda ortaya çıkmıştır. Peki sadece bu kadar mı? Tabi ki hayır. Örneğin hastanelerde kullanılan tıbbi cihazlar, okullarda kullanılan akıllı tahtalar... Bunlar gibi birçok sektörü kapsamaktadır. Sanayi, eğitim, spor, sağlık aklımıza gelebilecek her yerde Bilişim teknolojileri karşımıza çıkmaktadır. Bilişim teknolojilerinin kapsamının geniş olması doğrudan yeni bir ekonomik bir yapının oluşmasına da sebep olmaktadır. Üretilen bu teknolojilerin ve yazılımların satılması firma ve ülkelere ekonomik kazanç sağlamaktadır. Gelişmiş ülkelere baktığımızda temellerinin yazılım teknolojisine yapılan yatırımlar ile oluşturulduğunu görürüz.
Bilişim teknolojileri son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişerek tüm dünyada yaygın hâle gelmiştir. Bu gelişim hayatı bir yandan kolaylaştırmış, diğer yandan da veri güvenliği ve kişisel güvenliğin korunması sorunlarını ortaya çıkarmıştır. Gelişen teknoloji ile üretilen yazılımların, teknolojilerin ve sağlanan hizmetlerin herkes tarafından kullanılabilmesi için özellikle hızla küreselleşmiş olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.
Okulumuz Bilişim Teknolojileri Alanı Dalları:
1. Yazılım Geliştirme Dalı
2. Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik Dalı
Bu doğrultuda Bilişim Teknolojileri alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün öğretim programı hazırlanmıştır.
Bu programı tamamlayan öğrenci;
· Yeni çağ becerileri ve tasarım odaklı düşünme yaklaşımı doğrultusunda “meslek etiği ve ahilik, iş sağlığı ve güvenliği, teknolojik gelişmeler ve endüstriyel dönüşüm, çevre koruma, girişimci fikirler, iş kurma ve yürütme, fikrî ve sınai mülkiyet hakları” konularında mesleki gelişim sağlayacak beceriler kazanma,
· Temel algoritma, görsel blok programlama ve programlama işlemlerini yapma,
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak bilişim etiği, bilgi güvenliği, fikri mülkiyet, sanayi devrimleri, dijital dönüşüm ve endüstri 4.0 teknolojileri, bilgisayar montajı yapma ve ağ temellerini kullanma,
· Teknik resim kurallarına uygun çizimler yapma, bilgisayarda üç boyutlu tasarım yaparak hazırlanan tasarımların baskısını alma ile ilgili ortak bilgi, beceri ve yetkinliklerin yanı sıra;
Yazılım Geliştirme Dalında;
· Nesne tabanlı programlama teknikleri ile proje yapma, geliştirme, veri tabanı kullanım yöntemlerini uygulama,
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma,
· Web sitesi tasarımı, dinamik programlama, veri tabanı işlemleri ve web sitesini yayınlama,
· Mobil uygulamalar yapma,
· Görüntü işleme ve görsel efekt tekniklerini uygulama
Ağ İşletmenliği ve Siber Güvenlik Dalında;
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak anahtar cihazının yapılandırılması ve ağ üzerinde anahtarlama işlemleri yapma,
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma,
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak yönlendirme cihazının yapılandırılması ve ağ üzerinde yönlendirme,
· Siber güvenlik alanında bilgi toplama teknikleri, ağ güvenliğini sağlama ve güvenlik yöntemlerini uygulama,
· İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak sunucu işletim sistemi kurulumu ve yönetimini yapma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır
Laboratuvarımız...
Bölümümüzde 4 adet bilgisayar laboratuvarı ve 1 adet atölye vardır. Laboratuvarlar ve atölyemiz akıllı tahta ile donatılmıştır.
Alanımızdaki laboratuvarlar şunlardır:
Bilişim Teknolojileri -Lab I (Ağ İşletmenliği-1 Laboratuvar Şefi: Ferhat GENÇER)
Bilişim Teknolojileri -Lab II (Ağ İşletmenliği-2 Laboratuvar Şefi: Okay KARAGÖZ)
Bilişim Teknolojileri -Lab III (Yazılım Geliştirme-1 Laboratuvar Şefi: Ertaç ÖZENÇ)
Bilişim Teknolojileri -Lab IV (Yazılım Geliştirme-2 Laboratuvar Şefi: Ramazan ANILIR)
Bilişim Atölyesi-Proje Odası (Atölye Şefi: Celal TURSUN)
Mezunların Dallara Göre İstihdam Alanları...
Bilişim Teknolojileri Alanı'ndan mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
Ağ İşletmenliği ve Siber Güvelik Dalı mezunları: Ağ kurulum ve yönetimi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan, Siber güvelik ile alakalı işler yürüten firma, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.
Yazılım Geliştirme Dalı mezunları: Mobil Uygulama (Cep telefonu, tablet, akıllı televizyon gibi cihazlarda çalışan uygulamalar) geliştiren, Mobil uygulama ile ilgili süreklilik gerektiren işlemlerde, e-ticaret yapan işletmelerde, Web tasarımı hizmeti veren veya web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketlerinde ya da bu hizmetlere ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.
Mezunlara Sağlanan Haklar...
1. Mesleki ve teknik öğretim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar
ile denkliği Millî Eğitim Bakanlığınca kabul edilen diğer mesleki ve teknik öğretim veren ortaöğretim kurumlarından mezun olanlar ve bu okullara denk mülga okullardan mezun olanlara , 3795 sayılı kanuna göre TEKNİSYEN unvanı ile istihdam edilirler.
2. Yüksek öğretime devam etmeyenlerin iş bulmaları ve mesleklerinde ilerlemeleri daha kolay olmaktadır.
3. Teknik lise mezunları veya mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının dört yıllık eğitim programlarından mezun olanlara, ustalık belgesinin yetki ve sorumluluklarını taşıyan, mesleklerinde bağımsız İŞYERİ AÇMA BELGESİ verilir. (3308 sayılı kanun Madde 30)
4. Mesleki ve teknik öğretim yapan okullarda eğitim görenler okul ve işyerlerinde iş eğitimi almış olmaları sebebiyle mesleğe yatkın olurlar ve meslek değiştirmek istemeleri halinde yeni mesleğe çok kısa zamanda intibak edebilirler.
5. Eğitimleri süresince iş hayatını yakından tanıyacaklarından kendi işyerlerini kurup çalıştırabilirler.
İşletmelerde Meslek Eğitimi Gören Öğrenciler...
1. İşletmelerde meslek eğitimi süresince yaşlarına uygun asgari ücretin % 30′undan az olmamak üzere ücret alırlar.
2. İşletmenin sağladığı diğer sosyal imkânlardan faydalanırlar.
3. Hastalık, iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta edilirler.
4. Eğitimleri süresince muayene ve tedavi masrafları Sosyal Sigortalar Kurumu'nca karşılanır.
5. Okul atölyelerinde bulunmayan eğitim aracı, makina ve teçhizatı işletmelerde görüp kullanma imkânına sahip olurlar.
6. Mesleki bilgi ve becerilerini işyerlerinde gerçek iş şartlarında geliştirirler. Öğrencilerin kendilerine olan güveni artar.
7. Ülkemizin ihtiyaç duyduğu yeni iş alanlarına uygun programlarla, daha çok uygulama yaparak eğitilirler.
Bilişim Teknolojilerinin Etkileri...
• Geniş bir kullanım alanına sahiptirler.
• Maliyetleri düşürürler.
• İletişim ve bilginin muhafazasını kolaylaştırır.
• Üretimden tüketime olan süreç üzerinde derin bir etkiye sahiptirler.
• Kaliteyi artırıcı etkiye sahiptirler.
• Emek, hammadde, enerji ve sermayenin tasarruflu kullanılmasına yol açarlar.
• Değişen müşteri taleplerine daha kolay adaptasyon sağlarlar.
• Gerekli makinelerin süratle değiştirilmesine ve KOBİ'lerin gelişimine yardımcı olurlar.
• Teknolojik gelişme yeni vasıflar kazanılmasını gerekli kılar.
• Yeni teknolojiler işletmelerin yönetim yapılarında da değişikliğe neden olurlar.
• Bilginin departmanlar arasında daha kolay akışına, imkân verirler.
• Bilişim teknolojileri yeni iş alanları ve meslekler yaratır.
• Bilişim teknolojilerinin sağladığı imkânlar sayesinde iş, işyeri, mesai gibi kavramlar ortadan kalkacaktır, en azından bugünkü kadar geçerli ve yerleşik olmaktan çıkacaktır.
• Standart-dışı istihdam biçimleri hızla yaygınlaşmaktadır. Yarım gün (part-time), evde çalışmak vb. örnekler yaygınlaşacaktır.
• İşverenler işgücünden tasarrufa yönelecekler. Çekirdek işgücünün sayısı azalırken, çevre işgücünün yani diğer bir deyişle standart-dışı çalışanların sayışı artacaktır.
• Tele-çalışma da yaygınlaşacak. Ağ işletmelerinin ortaya çıkması çok-işverenli ilişkileri desteklemekte, zaman ve mekan sınırlamalarının ortadan kalkması bilişim çalışanlarının belirli bir yerde ve zamanda olma zorunluluğundan da kurtarmış olmaktadır.
• Bilişim teknolojileri sayesinde devlet yapısı daha şeffaf hale gelip vatandaşların hizmetlere ulaşması kolaylaştırılarak hızlanacaktır.
Bilişim Teknolojileri Alanı, Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi (MEGEP) kapsamında mesleki ortaöğretim kurumlarında eğitim verilen alanlardan biri.
Bilişim teknolojileri sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşulları nedeniyle sürekli ve dinamik bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle bilişim teknolojileri sektörü, stratejik bir sanayi olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmekte ve bu sektör için devletler tarafından özel planlamalar yapılmaktadır. Özellikle hızla küreselleşmekte olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve uygulamaktadır.
Bilişim sektörü firmaları, hizmetleriyle ülke ekonomisine maddi gelir ve istihdam açısından önemli katkılar sağlamaktadır.
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Bilişim Teknolojileri Alanı Çerçeve öğretim programının hazırlanmasında, Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli uzman ve alan öğretmenleri, sektör temsilcileri, üniversiteden alan uzmanları ve meslek elemanlarıyla iş birliği içinde çalışılmıştır.
Bu doğrultuda Bilişim Teknolojileri alanı ve altında yer alan mesleklerde uluslararası ve ulusal düzeyde standartlara uygun, her yaşta ve düzeyde bireye eğitim olanağı sağlayan programları hazırlamak hedeflenmiştir.